220,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, Speri
Årgang
2021
Alc.
13,5%
Område
Veneto
Land
Italien
Luca Maroni | 94 / 100 |
Falstaff | 91 / 100 |
AltOmVin.dk | |
JamesSuckling | 92 / 100 |
220,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Italien |
Distrikt | Veneto |
Druesorter | Corvina (70%) Molinara (10%) Rondinella (20%) |
Alkohol % | 13,5% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 124121 |
Beskrivelse
Den bedste kvalitet af vinen Valpolicella Classico får en andengæring med kvaset fra Amaroneproduktionen, og vinen bliver nu til "Ripasso". Vinen opnår dermed en kombination af smagstonerne fra Amarone og høj frugtintensitet med en rankere struktur, syrlige kirsebær, fin syre og et komplekst krydderimix.
Superiore titlen kræver et højere naturligt sukkerindhold i druerne og et års lagring som minimum. Da overholdelse af alkoholkravet sjældent er et problem, er Superiorebetegnelsen efterhånden mere blevet en indikation på, at de bedste druer er brugt til vinen, så man kan forvente mere vægt og dybde end i almindelig Valpolicella.
Vinen er lavet på 70% Corvina, 20% Rondinella og 10% Molinara og øvrige. Druerne afstilkes, knuses og udbløder ca. 9 dage ved 15 - 18 grader før gæring i glaserede cementtanke. Vinen får malolaktisk gæring og lagrer 12 mdr. i 2000 l. store egefade.
Ordet Ripasso på en flaske Valpolicella dækker over en fremstillingsmetode: Om foråret, når gæringen af Amaronevinen er færdig, tager producenten kvaset fra Amaroneproduktionen og sætter den til de bedste kvaliteter af den almindelige, frugtige Valpolicella - som ligger færdig på tanke i kælderen - så vinen undergår en andengæring og på den måde tilføres mere af det hele i form af alkohol, farve, smag, fylde og karakter. Det er denne metode – passere igen (italiensk: "ripassare") der har givet navnet. De bedste "Ripasso" vine kan være glimrende erstatning for den ofte kostbare Amarone. Men Ripasso er ingen beskyttet titel.
Speri er et familiedomæne, der gennem syv generationer har oparbejdet et markareal på 60 ha. i den oprindelige Valpolicella Classica zone. Det er ikke langt fra Gardasøen, der med sin store vandmængde er med til at moderere klimavariationer, ligesom bjergene mod nord er det. Parcellerne er i fem områder med forskelligt lokalklima, mellem 150-350 m.s højde. Terrænet er meget bakket og så stejlt, at flere marker er plantet i terrasser.
Domænet ligger i den oprindelige Valpolicella Classica zone ikke langt fra Gardasøen. Denne del af Valpolicella har ry for at levere de bedste Valpolicella vine. Med årene er Valpolicella-distriktet blevet øget med områder på den østlige side af Verona. Typisk vil man i vinene fra Classica-zonen finde mere friskhed, elegance og syre på grund af den vulkanske jord og brisen fra søen.
Man bruger en særlig variation af den traditionelle pergolaopbinding, hvor planterne i højden strækker sig mod naborækkerne og danner espalierlignende gange mellem rækkerne, som har vist sig at give sundere druer, så behovet for svovl i vinifikationen minimeres.
Der er i mange år blevet arbejdet på at undgå kemi: Der vokser græs overalt mellem rækkerne som dækafgrøde; kunstgødning bruges ikke; restprodukter fra beskæring og vinifikation komposteres og returneres til markerne, og insektformering bekæmpes med hormonalt forvirrende duftstoffer i stedet for sprøjtning. Fra årgang 2015 er ejendommen certificeret økologisk.
Hoveddruerne er de kendte: Corvina, Rondinella og Molinara, men domænet er også aktivt med til at bevare sjældne, lokale druesorter, der er i fare for at uddø. Bl.a. bruges lidt af den genopdagede Oseleta, som yder ustabilt og modner meget sent men har en fast struktur, kontante tanniner og en udpræget mineralitet, som kan give en ekstra dimension til de ellers ret bløde druer i området. Giampietro Speri er ansvarlig for markarbejdet og Alberto Speri, med sin søn Guiseppe, for vinifikationen.
Hør mere om Speri
Chiara og Guiseppe Speri går i dybden med vingården, vinen og dens unikke fremstillingsmetode i denne video (ca. 5 min.) (åbner i YouTube), som også indeholder luftfotos mm. fra Speris vingård.
Kom med i det online køkken
Restauranten Antica Bottega del Vino i Verona laver et lækkert vin- og madmatch. Følg med i YouTube videoen (på engelsk), når deres kok laver langtidsstegt okseskank med løg, gulerødder og selleri. Videoen åbner i samme vindue på YouTube her ->
Luca Maroni
Falstaff
AltOmVin.dk
Ristede fadnoter, kirsebær og marcipan. Vinen der ligger helt sublimt i munden med en god balance mellem frugt, sødme, frugtsyre og garvesyre. Læg dertil en fin grafit/ mineralsk finish der giver vinen et strøg af kompleksitet. Helstøbt harmonisk vin der passer perfekt til julebordet.
JamesSuckling
All material used across this succinct range is from the Classico DOCG. Ripasso is to ameliorate Valpolicella with weight, albeit, to 'rediscover' the marrow of Valpolicella in doing so. Legally, one can pass twice across the Amarone skins. At this address, the passing is a single one only to retain freshness and to avoid volatility. Pungent notes of mountain herb, dried fennel and mint, with a core of just-ripe-enough strawberry, loganberry and sour red berries popping long across the mouth. Great energy here, with a swathe of dried tobacco tannins to compress, direct and drive the finish. 2021 is among the best vintages of the last few decades. Mid-weighted, effortless and a dangerous proposition as one glass moves swiftly to an empty bottle. Drink or hold.
Spritnyt
Ugens 'GODT KØB'. Lys med lette krydrede noter, tørrede frugtnoter, kirsebær og vanilje. En pæn og velllavet vin med fine ripasso karkaterer. Elegant og imødekommende med en fin let krydret afslutning.
Spritnyt
Ugens 'GODT KØB'. Lys med lette krydrede noter, tørrede frugtnoter, kirsebær og vanilje. En pæn og velllavet vin med fine ripasso karkaterer. Elegant og imødekommende med en fin let krydret afslutning.
Vinavisen
Syltede blommer og læder forenes i duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er koncentreret og kompleks, silkeblød og med god moden frugt, bittermandel og afrundede tanniner.
Vinstyrke2 ved Kim Bretov
Denne ripasso har tilstrækkelig dybde, kraft og koncentration til at matche juleand med rødkål og brunede kartofler. Sødmefulde og let bitre kirsebær tegner duftprofilen, der tillige har noter af tobak, urter og tørret frugt. I munden fornemmes en kontrolleret sødme og - meget vigtigt - en god syre, der giver vinen struktur. Noterne af røde og sorte kirsebær, bitter blommesten og chokolade rammer spot on på julebarometret.
Relaterede produkter
x73pxy38oki
neeu4xj17phn69ekd64c8fg94cz5p3p5u
kah1eq7ejusi0he4rrrdg
DKK 000,00
DKK 000,00
7polei967ri
ladrc5uwo0gere16fj368rb9npwevchs
k9ibvjhbnfvmmj2mt7qxf
DKK 000,00
DKK 000,00
8njces0vene
hunwl6lia1ql4upty8qpva04q2vy1gaajx
iefq49v0solird9oivayl
DKK 000,00
DKK 000,00
mkqpns9cwy
d9r5cfmdji7o6bld6hunbfwblt36m3z4d
5g9nrtttyg6u8h3fo0cdd
DKK 000,00
DKK 000,00
t36cqgmourd
u7lxqxi4jbpar3ezvbazmifhqfbxjklc
wrwgv6uzdn8izjdcp72cg
DKK 000,00
DKK 000,00