400,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2016 Wiebelsberg, Riesling Grand Cru, Domaine Marc Kreydenweiss
Gastro | |
VinXpressen | |
Smag på Vin |
400,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 12,5% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2016 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 570616US |
Beskrivelse
Særlig cuvée helt uden svovl. Stenet, mineralsk næse; som at dufte klippen gennem druerne.. Glat og sømløs smag med dyb frugt, lidt blomsterpræg og salt, hvor intensiteten vokser og vokser i munden. Faste tanniner og alenlang smag, der skriger på luft for at folde sig ud. Hæld den, som ung, gerne på karaffel timer før brug, eller dagen før brug. Til de mest delikate retter af skaldyr og lyst kød.
En særproduktion på bare 600 fl., helt uden svovl, for at fremme det naturlige udtryk mest muligt. Gæret kun med naturgær og lagret i et gammelt 400 l. fad og tappet tidligere end resten af vinen fra marken.
Wiebelsberg er en af de allerbedste Grand Cru marker ved Andlau-dalens slutning i 230-300 m.s højde; med 12,5 ha. en af de mindste. Domænet har 1,58 ha. på frit drænende pink sandsten med højt indhold af jern og kvarts. Den er stejl, sydøstvendt og meget soleksponeret. Klippen varmes hurtigt op og dræner vand fremragende. Floden nedenfor modererer klimaet. Der dyrkes kun Riesling på marken. Vinen fra de håndhøstede druer med lavt udbytte lagrer 18 mdr. efter gæring med naturgær. Et år i store foudres på gærresterne og 6 mdr. på ståltank.
Marc Kreydenweiss var pioner for biodynamisk drift i Frankrig (1989), og sønnen Antoine har videreført projektet fra 2007 sammen med sin kone og tre døtre: lave høstudbytter, minimum intervention i vinifikationen, kun naturlig gær og lang kontakt med faststofferne fra gæringen før tapning, normalt direkte fra fadene, af og til med en periode i ståltank til sidst.
Jorden varierer meget mellem lokationerne; karakteristisk for et foldebjerglandskab som Alsace. Målet er jordbundens størst mulige aftryk på vinen i samspil med druesorterne. Hovedparten af de 13,5 ha. marker ligger indenfor 10 km. fra kælderen i Andlau, ca. midt mellem Colmar og Strasbourg. Domænet har del i fire Grand Crus: Wiebelsberg, Moenchberg og Kastelberg i Andlau samt Kirchberg i Barr.
Kan man tale om fællestræk ved vinene, må det være ekstrem renhed og udtalt mineralitet. Mange med fine udviklingsmuligheder, de bedste også på den lange bane. Et imponerende studie i relationen mellem jordbund, druesort og mikroklima. Men det er ikke mainstream vine. Efter besøg og smagning i 2016 skrev Rene Langdahl i Gastro 2016: "Marc og Antoine Kreydenweiss forvandler stene til vin, nærmest bogstaveligt talt. Og vores vinskribent er rystet efter smagningen. Rystet på den gode måde, altså!" ..." Vinene er ikke for Alsaceklassicister, men mere for søgende, opdagelsesrejsende, modige vinmennesker... Hvordan gør han det?"
Da Kreydenweiss lader kunstnere dekorere etiketterne, ligner årgangene ikke nødvendigvis hinanden af udseende.
2016 i Alsace var en meget todelt affære, der - takket være september / oktober - gik op i en højere enhed for de, der havde gjort deres markarbejde ordentligt tidligt på sæsonen. Foråret var mildt og særdeles vådt, hvor kraftig beskæring og kontrol af meldugangreb var nødvendigt. Fra blomstringen midt i juni vendte vejret helt om med kun 100 mm. regn i alt de næste fire måneder.
I slutningen af august satte manglen på vand nærmest væksten i stå, især for Riesling på de lettere jorde: sand, grus og granit. På samme mark hos Zind-Humbrecht blev Pinot Gris høstet en hel måned før Riesling! Heldigvis var vejret meget stabilt i september og oktober (køligere men fuld sol), så Riesling kunne hente et noget højere sukkerindhold før meget sen høst.
Gastro
Antoine Kreydenweiss kører den biodynamiske politik fuldt ud - det vil sige kælderen med. Intet sulfit er tilsat til hans Wiebelsberg, sandstensmarken ved Andlau. Den er gylden og svagt tåget, totalt "leesy" og let oxidativ på samme tid. I praksis en kombi af smør, røget olie, kærnemælk, karry, våde sten og nærmest som langtidslagret champagne uden bobler. Rieslings kontante syre slår til i smagen, den er vildt mineralsk og dog bredspektret, fed og 'svedig'. Udtrykket er mere 'natur' end 'typisk' Alsace, men druesorten kan ikke skjules, og er man ikke bange for de lidt funky noter, får man verdensklasse. Fremragende.
VinXpressen
Helt i særklasse er dog Marc Kreydenweis´ Grand Cru, Wiebelsberg, i en biodynamisk naturudgave uden svovltilsætning. Jeg vil gå så vidt som til at kalde den for Alsace´s svar på Montrachet. En kæmpestor vin, der har det hele: syre, intensitet og nerveà Helt vidunderlig naturvinsnæse uden svovling med en lille kant af citrus, mormors æbletrifli og en lille snert af terpentin. Ligner en gang ufiltreret æblejuice û i love it! Pivfrisk med en fantastisk juicyness og en vild syrenerve, der holde det hele flot sammen. En letløbende saft, der bare kan hældes ned i store mængder. Den smager edder-brodere-mig godt. Jeg er fuldstændig solgt. Ugens vinhit!
Smag på Vin
Jeg fik for nylig begge vine hjem til en test û både den ganske lidt svovlede og den helt usvovlede û og det er vildt fascinerende at se, hvordan mængden af svovl kan påvirke den samme vin, når man smager dem op imod hinanden. Den let svovlede version er ren, klar og ganske let gylden i farven med god intensitet i aromaen af modne gule æbler, citron, citronskal, blomster, kalk og let petroleum. Masser af saft og let cremet mundfylde, dybde og kompleksitet med en dejlig vekselvirkning mellem fyldig frugt og masser af mineralitet overfor en vibrerende høj syre. Meget, meget smuk og indbydende vin, og noget af en lækkerbisken for Rieslingelskere.I udgaven uden svovl er det som at komme til en anden verden. Vinen er lys, uklar æblekødsfarvet i glasset med en tydelig naturvinsaroma af let oxiderede æbler, citron og petroleum. Den er i munden lige som sin søster. Superfrisk og sprød med noter af æbler, citron, mineralitet û men ikke så blød og rund i frugten, der føles mere tør. Alligevel suser den bare ned, for den smager vidunderligt. Superlækker og spændende udviklingJeg smagte vinene over tre-fire dage, og det gør dem kun endnu mere spændende. Den svovlede udviklede flere lette oxiderede noter og mineraliteten tog mere af scenen, stadig superlækker og slet ikke færdig. Den er bare mere kompleks og med et strejf af noget naturvin. Den svovlede synes i glasset som at være stukket helt af. Stadig uklar men nu med en dyb gylden farve med et orange skær. Næsen skifter mod æbleskrog, honning, mandler, toffee og terpentin, mens man i munden fornemmer, at sødmen er på retur, mens syren står knivskarp. Meget udviklet, vanvittig spændende og lækker û og så holder den bare ved og ved i en dejlig eftersmagen. Jeg er solgt. De to vine û udover at de begge smager vanvittigt godt û er en mindblowing leg og læring om vine, deres produktion og udvikling. Det kan jeg stærkt anbefale andre også at prøve.
Relaterede produkter
tj0u6sg3glc
3p46skhzgdyu53ojja9e6jiqbm4tapbhs
mem7m4d01dhw6dm4qd678p
DKK 000,00
DKK 000,00
5otnyf3iunm
u447kumfzvm9mzjqji8pwlmery3jyuoi
jddbfgpjnge5q3s9gyqa
DKK 000,00
DKK 000,00
1gf081eb13u
nttmvilw9l22conmxmui4ot16l8oklfp
mkstx1eg5o8hm4k8h2eil
DKK 000,00
DKK 000,00
w84j5odbvx9
5dt45ovo7bhmk849eqvhob80vmt7ua1js
hkr8apazq3eeh2oumfwrj
DKK 000,00
DKK 000,00
5m0quhc1lso
rhtio44un95obeo5trxdmvntwj4pbyz
8wgsfdkn75t4lyjh6rofv7
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
un40kco2kp
3lx64kvosx3e7kmbamxehw3nzletvg9uq
m3lz55h9ikincm7csfrb7e
DKK 000,00
DKK 000,00
owm9g5p2pma
hcp3fi3ltmc9w1nxyhic57eh75x8bldq
akd8of8kft8gj7ngnxv90j
DKK 000,00
DKK 000,00
ylpgevozsfk
d35ezbuurrou9rj796wh8g800h4x71txl
tup65y1oatf52ehgo5lxlh
DKK 000,00
DKK 000,00
amw17rb6keq
4fkx1mwdpe6p8c6k20e4grmitr7uqr4fj
96wrkc4i7lxwi095507
DKK 000,00
DKK 000,00
5ge8kh7cz9m
qjcx2x659gekwoc0zn3xhlqoot6m4yt47
b6oc2zyx5v0c03k381398
DKK 000,00
DKK 000,00