Frankrig
Vin Jaune
Den mest kendte vin fra Jura er Vin Jaune, den “gule” vin, som mest laves omkring den lille by Château -Chalon. Vinen laves på den lokale drue Savagnin (en nær slægtning til Gewurztraminer ). Vinen gror på skråning med sort jord, blot 46 hektar , som i et godt år kan levere omkring 200.000 flasker vin, som tappes på den særlige lokale 62 cl Clavelin flaske . Metoden er meget lig -og vinen kan også ligne Sherry . Druerne høstes sent og gærer på fade, som ikke fyldes helt op. Over den gærende vin dannes et lag af “Flor” -fransk: “Voile”- af godartede gærsvampe, som beskytter vinen mod hurtig oxidering -nødvendigt da vinen ligger på fadet i 6 år før tapning. Vinen får en særgegen duft og smag af nødder og er lokalt ofte en ledsager til den lokale Comtat ost, men også fin til Roquefort. En lignende Vin Jaune laves flere steder i Jura, som også er berømt for sin Vin de Paille, “Stråvin”, en vin af samme familie som Italiens Vin Santo og Recioto .