Frankrig
Jura
Lille fransk vinregion ved foden af Jura bjergene mellem Bourgogne og grænsen til Schweiz . Ialt 2100 ha i 2014 (mod 20.000 primo 1800), hvoraf 45% er plantet med druen Chardonnay . Vigtigste by er Lons-le Saunier, men bedre kendt for vin er Arbois (foto), Château -Chalon og l’ Etoile . De røde vine står i skyggen af Bourgogne og er i reglen lette og frugtige. De hvide kan være gode, sprøde og friske. Specialitet er let rød af druerne Trousseau (let) og Poulsard (meget og lys) samt hvid af Savagnin druen (også kendt som Traminer), mest brugt til Vin Jaune . En specialitet er Vin de Paille (“stråvin”), som kan ligne Vin Santo i Italien . Området er også kendt for sin mousserende vin, Crémant de Jura. Området er domineret af to stor huse, Maison du Vigneron (ejet af Grands Chais de France) og Henri Maire, som trods sin store vingård mest sælger vin fra andre områder end Jura. Området er i de senere år blevet lidt af et center for små kultdomæner, i reglen økologiske og/eller leverandører af naturvin . Bl.a. Labet, Saint-Pierre, Pignier, Puffeney og andre, som leverer originale ogspændende vine.