This website requires JavaScript.

Champagne-metode

På fransk Méthode Champenoise (indtil 1994), i dag Méthode Traditionelle. Crémant i Frankrig bruger som Champagne denne metode, der i Italien kaldes Metodo Classico, i Spanien cava . Den traditionelle metode til at skabe bruset i vin mousseux -modsat cuve close metoden og transfer metoden, som er de mest udbredte. Vinen lavet på den traditionelle metode varierer lige så meget som anden vin, blot er metoden altid den samme:
1. Basisvinen får en normal gæring efter høsten. Basisvinen bør være ret alkohol -svag -uden dog at domineres af umodne druer. Derfor anser mange vine fra ret kølige områder -f.eks. Champagne, Bourgogne og Alsace samt Tyskland – for at være mest egnet, da druer herfra ofte er modne, selvom det potentielle alkohol procent er på blot 9-10 pct.
2. Vinen tappes sammen med en opløsning af gær og sukker (typisk 20-30 g/liter). Vinen proppes til, ofte dog med kapsel snaree end rigtig prop . Gær og sukker sætter en andengæring i gang inden i selve flasken, der øger alkohol-procenten med godt 1,5 % til omkring 12% alkohol. Formålet med andengæringen er en gas af kuldioxid, som proppen holder indespærret i flasken. Dette giver et tryk på omkring 5-6 atmosfærer -bruset i en mousseux!
3. Vinen lagres på flaske efter andengæring og sætter et bundfald -bærmen eller “lies” på fransk- som består af rester af gæringsbakterier, vinsten , pigment fra drueskaller mv. De fleste vine lavet efter den klassiske, traditionelle metode kræver lagring minimum 9 måneder (12 måneder for Champagne), men mange flaskelagrer 2 år eller længere -og får derfor et større bundfald. Det sidste arbejde før salg af vinen er at få dette bundfald ud af flasken uden at miste vin og brus… 3. Rémuage (fransk for omrystning) -arbejdet med at få samlet alt bundfaldet ved proppen. Pupitres (fransk for reol) er den gamle metode, hvor flasker anbringes i små huller i træet -og derefter med hånden drejes dagligt, indtil flasken står lodret med halsen nedad. I dag er disse pupitres mest historie -afløst af giropalletter, som løfter hele paller og drejer dem indtil flaskehalsen vender nedad -og bundfaldet er samlet her.
4. Degorcement -flaskerne lægges nu -stadig med flaskehalsen nedad- i kold saltopløsning (vand + salg med temperatur langt under nul). Her fryses flaskehalsen, indtil bundfaldet er blevet til en isprop. Flasken sættes forsigtigt op, proppen tages af, og isklumpen med bundfald skyder ud som et projektil, takket være trykket i flasken.
5. Dosage -isklumpen erstattes af vin, i reglen vin + dosage (oftest sukkersirup), som bringer restsødmen op. Brut er tør (6 til 15 g sødme/liter), mens Sec er sødere (op til ca. 25 g/l). Extra Brut eller Brut Nature holder under 6 gram. Vine fra køligt klima har en mere markant syre og virker stadig tør, selvom dosage i en Brut Champagne ofte er tættere på 15 end 6 gram.
6. Prop og ståltrådsnet -på båndet forsynes den mousserende vin nu med rigtig Champagne-prop og ståltrådsnet (en metode opfundet af Adolphe Jacquesson i 1800-tallet), forsynes med etiket -og er klar til yderligere lagring eller salg.

Tilbud

Frankrig

2022 Colombelle Sélection Rosé, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

Oldenburgs Vinguide 17 / 20
Vinstyrke2 ved Kim Bretov 88 / 100
75,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
85,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2022 Tramin T Bianco, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

135,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Roulepierre Rosé, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

Oldenburgs Vinguide 17,5 / 20
120,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Colombelle Sélection Blanc, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

Spritnyt
Spritnyt 88 / 100
75,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
85,00 kr. Pr. Stk.

Australien

2019 Baby Bush Mourvèdre, Hewitson, Barossa Valley

WineOrbit 92 / 100
Winefront 92 / 100
200,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2022 Tramin T Rosso, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

135,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2020 Colombelle Sélection Rouge, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

70,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
85,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2020 Parada de Atauta, Ribera del Duero

JamesSuckling 92 / 100
Robert Parker 93 / 100
275,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

JUST Cinsault Rosé, by Poul Sapin

90,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2018 Château Mayne-Vieil, Fronsac, Bordeaux

WineEnthusiast 90 / 100
175,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2020 San Roque Rioja, Obalo, Rioja Sonsierra, DOC

JamesSuckling 90 / 100
Vinstyrke2 ved Kim Bretov 91 / 100
125,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Steff Rosé by Henri Bonnaud, IGP Méditerranée Provence økologisk

Oldenburgs Vinguide 18 / 20
Spritnyt 88 / 100
150,00 kr. Pr. Stk.