Frankrig
Bourgogne – rødvin
Den røde Bourgogne er sammen med de bedste vine fra Bordeaux for mange højdepunktet af rødvin. Vinen laves 100 % af druen Pinot Noir på en række østvendte højdedrag mellem Dijon i nord for Mâcon i syd. Produktionen er dog begrænset. Hjertet er skråningen Côte d’Or mellem Dijon i nord og Santenay i syd, som årligt blot leverer 30 millioner fl/år, rød såvel som hvid, mens hele området årligt leverer 100-150 millioner flasker, ca. 65% hvidvin. Côte d’Or er delt i to -Côte de Nuits mod nord for celebre navne som Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée og Nuits St.Georges -ofte Pinot, der bør gemmes nogle år. I syd Côte de Beaune med fornemme vin fra Beaune, Pommard , Volnay og Santenay. Her er kun én Grand Cru , Corton (der er delt i flere parceller, fienst er selve le Corton). Volnay. Hus ejet af Bouchard Père & Fils, der også er største ejer i Volnay. Bourgogne er en gammel provins, som under Burgundernes hertuger (Burgunderne siges at stamme fra Bornholm), især 1342-1477 var højdepunktet i den europæiske civilisation. Bourgogne anses dog stadig for et af centrene for gastronomien i Frankrig -således stammer fjerkræ fra Bresse, Charolais kvæg og meget andet herfra. En række af Frankrigs bedste restauranter liggger også i Bourgogne. Klassifikation : de bedste vine kaldes Grand Cru og har egen appellation (ca. 2% af høsten), mens de næstbedste – 1. Cru – bærer et bynavn plus tilføjelsen 1.Cru. Salg : ca. 60% af høsten sælges af vinkøbmænd, négociant . Disse har dog kun ca. 8% af vinmarkerne og må derfor købe det meste vin fra domænerne (ialt 3.500) eller 19 kooperativer. Modenhed: Bourgogne kan med fordel gemmes, omend sjældent så længe som ærkerivalen Bordeaux. I dag høstes senere end i gamle dage, så druerne har fået større modenhed og dermed mindre frugtsyre. Endelig har druen Pinot en tyndere skal, så herfra får vinen mindre garvesyre (og farve ) end Bordeaux får fra Merlot eller Cabernet . Dvs. vinene kan drikkes yngre, ofte efter kun 2-4 år. Men de gode vine (især 1.Cru og Grand Cru) udvikler sig på flaske , ofte 4-6 år, måske 5-6 år på flaske (dvs. 6-7 år fra høst år), i gode år måske endda længere.