Frankrig
Bourgogne – Hvidvin
Måske Verdens mest berømte område for hvidvin ligger mellem Dijon i nord og Lyon i syd. Samt Chablis på vejen mod Paris med Champagne som nabo. Druen til hvidvin er i et og alt Chardonnay (dog tillades Aligoté til vin af dette navn). Produktionen er dog begrænset. Hjertet er skråningen Côte d’Or mellem Dijon i nord og Santenay i syd, som årligt blot leverer 10 millioner fl/år hvid. I Mâcon i syd og Chablis laves der dog væsentligt mere -ialt mellem 60 og 100 millioner fl/år. Indgangen til Montrachet, måske Verdens mest berømte skråning for hvidvin. Bourgogne er en gammel provins, som under Burgundernes hertuger (Burgunderne siges at stamme fra Bornholm), især 1342-1477 var højdepunktet i den europæiske civilisation. Bourgogne anses dog stadig for et af centrene for gastronomien i Frankrig -således stammer fjerkræ fra Bresse, Charolais kvæg og meget andet herfra. En række af Frankrigs bedste restauranter liggger også i Bourgogne. Côte d’Or : mest berømt er vinene fra Meursault og naboerne Chassagne og Puligny, der deler marken Montrachet (blot 7,49 hkt Grand Cru ). Chablis : ialt 9 Grand Cru marker samt et større antal klassificeret 1.Cru. Klassifikation : de bedste vine kaldes Grand Cru og har egen appellation (ca. 2% af høsten), mens de næstbedste – 1. Cru – bærer et bynavn plus tilføjelsen 1.Cru. Salg : ca. 60% af høsten sælges af vinkøbmænd, négociant . Disse har dog kun ca. 8% af vinmarkerne og må derfor købe det meste vin fra domænerne (ialt 3.500) eller 19 kooperativer. Modenhed: hvid Bourgogne kan i reglen nydes ung, og kun de bedste Chardonnay vine vil vinde ved lagring udover 5-6 år -omend stor Grand Cru Chablis og 1.Crus fra Meursault og Puligny ofte kan elve i 10-20 år.