Frankrig
Bierzo
Vinområdet Bierzo ligger i Spaniens kølige nordvest på grænsen mellem Galicien og Leon – ikke langt fra grænsen til Portugal. Området er mest kendt for sine livlige rødvine, som især laves på druen Mencía, der har en elegance og frugt, som kan ligne såvel Beaujolais som Savoie ‘s fine Mondeuse.
Området ligger på camino’en, pilgrimsvejen til Sct. Jacobs grav i Galicien, og byder på mange gamle kirke og borge. Vinen har et gammelt ry, men var tæt på udryddelse efter Phylloxeraen i starten af 1900 tallet. Vinbønderne plantede mindre gode vinstokke og mest i lavlandet. Den frugtbare jord og det højere udbytte betød lette, lyse vine. En ny generation af vinmagere har dog genopdaget den kraftigere, mørke vin fra skråningerne, som er ved at give vinen fra Bierzo et stadig finere ry.
På de omkring 3600 hektar laves ca. 80% rødvin (med lidt rosé) på især Mencía (omend såvel Garnacha Tintorera, Merlot og Cabernet også tillades), og ca. 20% hvidvine på Dona Blanca, Malvasia og Palomino. Den finere Godello er stadig meget sjælden og udgør blot 1,5 % af arealet.