Australien
Barossa
Barossa Valley er det måske mest kendte vinområde i Australien, 60 km nordøst for Adelaide (Sydaustralien). Et meget stort antal af Australiens største (i mængde) vinhuse har hovedsæde her. Det er bl.a. Orlando-Pernod-Ricard (Jacob’s Creek er lille flække ved Rowland, selvom vinen kommer fra Riverland), Penfolds (med underfirmaer), Yalumba og Beringer Blass (med underfirmaer). Det svært at få at vide, hvor meget vin kommer fra Barossa og hvor meget, der blot tappes her.
Barossa fik sit navn i 1837 af oberst Light efter et slag, hvor englænderne i 1811 besejrede franskmændene ved Barrossa. Vinmarkerne blev plantet allerede i 1850erne og gror langs Barossa Way i et område på ca. 13 gange 14 km. Klimaet er ganske lunt, men mindre varmt end nærliggende Riverland.
Vigtigste drue er Shiraz, men historisk set har også Riesling spillet en stor rolle. Også Portvin har været en specialitet – Seppelt har deres hedvins-hovedsæde på et château lignende hus i Barossa. En typisk Barossa vil være lidt lettere end McLaren, men mere fyldig end Hunter. Den lagrer i reglen glimrende, og vine af gamle vinstokke, som f.eks. Hewitson, kan være fremragende.