Frankrig
Armagnac
Se og køb Armagnac her Armagnac er Frankrigs ældste druebrændevin, som skabes i AOC i Gascogne mellem Bordeaux og Pyrenæerne ved destillation af hvidvin. Ialt laves årligt ca. 10 millioner flasker, en lille brøkdel af produktionen i Cognac . Området er som Cognac opdelt i Crus, bedst er Bas-Armagnac (meget sandet jord), fulgt af Ténareze og Haut -Armagnac. Vigtigste drue er Ugni Blanc og Colombard -som i Cognac- men også Baco. Det er tilladt at anføre druetypen på Armagnac’en. Traditionelt destilleres hvidvinen kun én gang, modsat 2 gange til Cognac og Malt Whisky. Men til gengæld destilleres Armagnac kun til 54-56 pct alkohol , modsat 70-75 pct for Cognac. Det betyder, at Armagnac har et større antal smagsstoffer og kan have en fyldigere smag og rig, krydret bouquet end den finere, men i reglen lettere Cognac. Armagnac lagres i egefade og kravene er de samme som for Cognac. ***, V.S. de Luxe o.l. -lagret mindst 2 år i eg (dog 3 for eksport til U.K.). VSOP , V.O., Réserve -mindst 4 år (foto VSOP -men Magnum , lokalt kaldet “Pôt”). Napoléon, Extra, X.O., Hors d ‘age, Vielle Réserve psv -mindst 5 år i eg. Desuden tappes Vintage eller årgangs Armagnac, som 100% skal være fra det år, som er anført på etiket, hvor også tappeår skal være anført. Den største leverandør af Vintage Armagnac er Castelfort (foto). “Floc de Gascogne” er den lokale apéritif, laves af 1/4 Armagnac samt ugæret druemost, rød eller hvid. Den er meget populær som apéritif. Castelfort ligger på bakketop i Nogaro.