Italien
Alto Adige
Alto Adige er det italienske ord for Sydtyrol. Mellem sneklædte bjerge ved Bozen og syd for Brennerpasset mellem Østrig og Italien ligger dette billedskønne vinområde. Vinen gror på skrænter langs floden Adige, der fortsætter sydpå til de lavere liggende vingårde i Trentino og siden Garda søen. Klimaet er mildt og tørt, selvom markerne ligger ganske højt (300-1000 m.o.h.). Kunstvanding tolereres, hvorfor udbyttet er ganske højt – i snit tæt på 80 hl/hkt, kun en anelse mindre end i Trentino mod syd. Området leverer ca. 50 millioner fl/år, 70-80% rødvin (mest druen Schiava /Vernatch) uden den store interesse. De hvide (20-30%) hører til gengæld blandt Italiens bedste, ikke mindst druer som Pinot Grigio (Grauburgunder), Gewurztraminer (som har navn efter byen Tramin/Termeno) og andre. Området har været del af Østrig i over 1000 år, men blev italiensk efter 1. verdenskrig. Trods hård italienisering af Mussolini og andre forblev borgerne tro mod deres eget sprog (afart af tysk) og har i dag udbredt selvstyre.
Produktionen domineres af kooperativer, 2/3 af høsten, som forsyner de fleste af de ganske store vinhuse, der dominerer salget. Næsten alt sælges i Italien, en smule i Østrig og Tyskland. DOC Alto Adige/Südtirol sælges som regel under navnet på druen, hvor 18 forskellige bruges. Andre vine er Valdagige (som dog strækker sig helt ned til Garda søen), Kalterer See (Lago di Caldaro, tørstslukker på Vernatsch), St. Magdalener (en anelse mere seriøs), Bolzaner Leiten / Colli di Bolzano og andre. De bedste vine er hvide og sælges i reglen blot med druenavn og af og til marknavn.