Søg vine:

Nyhedsbrev

Vær først til at se tilbuddene og de gode anmeldelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær først til at få nyheder om anmeldelser og gode tilbud. Vi skriver til dig 2-3 gange om ugen og deler ikke din e-mail-adresse med nogen.

Kurv
Indkøbskurven er tom
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Alle

Sulfitter

Prøv en rødvin helt uden sulfitter - KLIK HER

Svovl eller sulfitter (forkortet SO2, E220 i EU) er naturligt forekommende i vin og dannes i små mængder under den alkoholiske gæring. Svovl blev allerede nævnt i Biblen og har været kendt siden Oldtiden. Mængden er dog oftest beskedent og bør ikke bekymre.

Der findes ingen gode vine uden mikroskopiske mængder svovl, da svovl dannes naturligt i vinen under gæring. Til gengæld bruger gode vinmagere i reglen ikke andre tilsætningsstoffer. Svovl tilsættes for at dræbe skadelige bakterier og vilde gærsvampe -forhindre eftergæring af vinen og konservere den samt hindre bruning af hvid og iltning af rødvin.

I løbet af de sidste 100 år er mængden af svovl i vinen mere end halveret, takket være bedre hygiejne og teknik, og i dag er mængderne i reglen nede på et meget lavt niveau.

Vin tappet på vingården samt økologisk vin indeholder sjældent mere end 20-30 mg/l fri svovl (som er den aktive del af svovlen) og 40-60 mg/liter total svovl (som er bundet til andre stoffer i vinen), dog mere for hvidvin, hvor risiko for iltning og eftergæring er større. Den tilladte grænse er dog langt højere:

Svovl (SO2) Typisk indhold EU-grænse
Rødvin 0,02-0,04g/liter (20-40 mg) 0,16g/liter (160 mg)
Hvid og rosé 0,04-0,08 g/liter (40-80 mg) 0,2 g/liter (210 mg)
Sød vin 0,08-0,15 g/liter (80-150 mg) 0,26 g/liter (visse vine op til 0,4 g/liter)

Svovl tillades i biodynamisk og økologisk vin, dvs. vin af druer dyrket økologisk, dog med lavere grænser end de officielle. Siden 2006 har en række vinbønder i Frankrig arbejdet for "naturlige vine", dvs. ikke kun vin af økologisk dyrkede druer, men med et minimalt indhold af svovl, i visse tilfælde kun det svovl, der dannes under gæringen.

Seks gode råd, hvis man ønsker vin med så lidt svovl som muligt:

1. Køb rødvin -i reglen halvt så meget svovl som hvidvin og rosé.

2. Køb vin tappet på selve vingården, dvs. "mise au chateau", "Estate bottled" osv. Årsagen er, at vinen filtreres og svovles før hver transport, således at vinen typisk får en gang svovl på vingården og -hvis den ikke tappes her- så igen hos vinkkøbmanden og (hvis den ikke tappes her) så igen hos den danske importør. Dette er den vigtigste årsag til, at EU tillader op til 200 mg/l eller mere.

3. Køb vin fra Frankrig og Italien samt måske Spanien: Vine fra "Den ny Verden" bør i reglen undgås. Dels tillades ofte andre tilsætningsstoffer, dels tilsættes de i reglen 2 gange så meget svovl som vin fra Frankrig -gr risiko for transporten. Undgå især vine fra Chile, Argentina, Californien, der skal gennem den notorisk berygtede Panama-kanal.

4. Skruelåg: vine med skruelåg tilsættes i reglen halvt så meget svovl som vine med prop.

5. Køb vin med en del garvesyre/tannin. Tannin kan (som alkohol) erstatte svovl til at konservere vinen. Dvs. f.eks. Bordeaux, Barolo samt visse vine fra Sydfrankrig. (Det skal dog siges, at enkelte ikke tåler garvesyre så godt, selvom denne i sig selv har vist sig at være meget sund, forebygge hjertesygdomme osv osv).

Og 6.: Gammel vin er bedst. Svovl nedbrydes over tid (til bundfald med druerester o.l.) -derfor har ældre vin mindre svovl end ung vin.

Prøv en rødvin helt uden sulfitter - KLIK HER

Tilbage

Erik Sørensen Vin Fredensborg Kongevej 57 2980 Kokkedal Tlf. 43 46 99 00 CVR nr.: 21 78 64 97 E-mail: vin(snabel_a)eriksorensenvin.dk

Fragtpris:
1 - 23 flasker: kr. 75,00
24 flasker eller derover: Fri fragt